Дата розміщення: 27.04.2017

Річний звіт за 2016 рік

ЗВІТ ПРО КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ*

Метою діяльності фінансової установи ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" (далі Товариство) є отримання прибутку за рахунок виконання робіт та послуг від професійної діяльності на фондовому ринку цінних паперів і на цій основі задоволення соціально-економічних інтересів акціонерів та трудового колективу Товариства. Предметом діяльності Товариства є: депозитарна діяльність, а саме депозитарна діяльність депозитарної установи; діяльність з торгівлі цінними паперами (дилерська та брокерська діяльності); посередництво за договорами по цінних паперах; надання інших фінансових послуг (крім страхування та пенсійного забезпечення). Товариство має право займатись також іншими видами підприємницької діяльності, що не заборонені чинним законодавством України.
Власниками iстотної участi, що володiють 10 та бiльше вiдсотками акцiй Товариства є юридична особа: ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ " МIДЛАНД КЕПIТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ", код ЄДРПОУ 33104302, місцезнаходження: 01025, м.Київ, вул. Велика Житомирська, буд.24-Б, оф.1. Частка у статутному капіталі Товариства складає 18,6488%. Протягом 2016 року відбулися наступні змiни у складi акцiонерiв, якi мають iстотну участь: частка у статутному капіталі Товариства юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю "Проект майстер", код ЄДРПОУ 32556179, місцезнаходження: 01133, м.Київ, вул.Кутузова, 18/7, зменшилася з 21,6647% до 0%; частка у статутному капіталі Товариства юридичної особи Товариство з обмеженою відповідальністю "Барленко груп", код ЄДРПОУ 37020939, місцезнаходження: 69600, м.Запоріжжя, пр.Леніна,152-В зменшилася з 15,7508% до 0%. Акціонери Товариства, що здійснюють контроль (більше як 50 відсотків акцій Товариства) за фінансовою установою ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" відсутні. Контроль за Товариством здійснюють члени Наглядової ради та Ревізійної комісії: Терещенко Алла Геннадіївна, Ніколенко Микола Миколайович, Бугай Наталія Федорівна, Ткачов Юрій Віталійович, Божко Олена Вікторівна, Вахненко Ганна Віталіївна, Шиханов Олександр Юрійович , Грем’яцька Каріна Анатліївна, які були обрані загальними зборами акціонерів, що відбулися 29.04.2016 року. Акціями Товариства члени Налядової ради та Ревізійної комісії не володіють.
Фактiв порушення членами Наглядової ради та директором Товариства внутрiшнiх правил, що призвело до заподiяння шкоди Товариству або клієнтам Товариства у звітному році не було.
Заходи впливу органами державної влади до Товариства, членiв його Наглядової ради та директора Товариства протягом звітного року не застосовувались.
З питань управління ризиками Товариство керується «Положенням про систему управління ризиками», затвердженного загальними зборами акціонерів ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" від 02.07.2013 р. Процес управлiння ризиками в Товариствi iнтегрований в щоденну дiяльнiсть, має безперервний i комплексний характер. Загальну стратегію управління ризиками в Товаристві визначає Наглядова рада, а загальне керівництво управління ризиками здійснює виконавчий орган (директор). Товариство, в особі Наглядової ради та директора, здійснює iдентифiкацiю ризикiв, аналiз їх оцiнки, контроль за ризиком, аналізує свої активи та зобов’язання за їх строками та планує свою ліквідність залежно від очікуваних строків виконання зобов’язань за відповідними інструментами. Кредитний ризик Товариства відсутній.
За рішенням Наглядової ради (протокол № 6 від 15.08.2014 р.) у складі Товариства був утворений структурний підрозділ служби внутрішнього аудиту (контролю) та затверджено “Положення про Службу внутрішнього аудиту (контролю)” Товариства. В структурний підрозділ служби внутрішнього аудиту (контролю) призначені працівники Товариства: фахівець сектора провадження діяльності з торгівлі цінними паперами Пельо Тетяна Павлівна (керівник структурного підрозділу служби внутрішнього аудиту (контролю) за сумісництвом); начальник бюро з депозитарної діяльності депозитарної установи Сопіна Олена Володимирівна (фахівець структурного підрозділу служби внутрішнього аудиту (контролю) за сумісництвом). Служба внутрішнього аудиту – постійно діючий структурний підрозділ Товариства, який здійснює функції поточного контролю за фінансово-господарською діяльністю Товариства. В примітках до фінансової звітності Товариства за звітний період зазначено, що фінансова звітність Товариства за 2016 рік складена у відповідності до Національних стандартів України (П(С)БО) та трансформована згідно вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ).
Факти вiдчуження протягом звітного року активiв в обсязi, що перевищує встановленний у статутi Товариства розмiр вiдсутнi.
Оцінка активів у звітньому році не проводилась.
Операцiї з пов'язаними особами протягом звітного року не проводились.
Витяг із Аудиторського висновку (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності ПРАТ “ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ” (Опис аудиторської перевірки): ”Аудиторський висновок складено у відповідності до вимог Законодавства України в сфері господарської діяльності і оподаткування: Законів України «Про господарські товариства», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про аудиторську діяльність», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Податкового кодексу України, Міжнародних стандартів фінансової звітності, Міжнародних стандартів аудиту МСА 705 «Модифікації думки у звіті незалежного аудитора», МСА 720 «Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність», «Вимог до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів», затверджених рішенням НКЦПФР 12.02.2013 р. №160.” Витяг із Аудиторського висновку (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності ПРАТ “ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ” (Стан корпоративного управління, у тому числі внутрішнього аудиту, відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства»): За результатами виконаних процедур перевірки стану корпоративного управління, у тому числі внутрішнього аудиту відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства», можна зробити висновок: 1) прийнята та функціонуюча система корпоративного управління у товаристві відповідає вимогам Закону України «Про акціонерні товариства» та вимогам Статуту. 2) «Інформація про стан корпоративного управління», наведена у річному фінансовому звіті, складена в усіх суттєвих аспектах відповідно до вимог "Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів", затверджених рішенням Комісії від 03.12.2013 №2826, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 24 грудня 2013 р. за N 2180/24712.
Приватне підприємство «Аудиторська фірма «Синтез-Аудит-Фiнанс»; код за ЄДРПОУ 23877071; місцезнаходження юридичної особи: 69006, м. Запоріжжя, вул. Добролюбова, буд.22; фактичне місце розташування: 69091, м. Запоріжжя, вул. Немировича-Данченка буд. 60, кв. 4; телефон: (061) 212-00-97, 212-05-81. Номер, дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію: виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (далі ЄДР) серії ААБ № 474088, номер запису в ЄДР № 1 103 145 0000 030872 вiд 31.01.1996 р., видана Виконавчим комітетом Запорізької міської ради. Номер, дата видачі свідоцтва про внесення до Реєстру суб’єктів, які можуть здійснювати Аудиторську діяльність: № 1372, видане рішенням Аудиторської палати України № 98 від 26.01.2001 р. дійсне до 26.11.2020 року. Номер, дата видачі свідоцтва про внесення до Реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів: серія П № 000329 від 18.12.2015 р., дійсне до 26.11.2020 р.
16 рокiв.
Перший рік
Інші аудиторські послуги, крім аудит фінансової звітності за 2016 рік, не надавалися.
Відсутні
Перевірку фінансової звітності за 2011 рік проводив аудитор ТОВ "Аудиторська фірма "Індустріал Аудит" (код за ЄДРПОУ 33755117). Перевірку фінансової звітності за 2012 рік проводив аудитор ТОВ "Аудиторська фірма "Партнер" (код за ЄДРПОУ 30000963). Зміна аудитора була пов’язано з тим, що ТОВ "Аудиторська фірма "Індустріал Аудит" мала напружений графік проведення перевірок і не мала фізичної можливості провести перевірку фінансової звітності Товариства. Перевірку фінансової звітності за за 2013 – 2015 роки проводив аудитор ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" (код за ЄДРПОУ 324400628). Зміна аудитора була пов’язано з тим, що аудитор ТОВ "Аудиторська фірма "Партнер" на дату проведення перевірки фінансової звітності ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" не мав свідоцтва виданого Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів. Перевірка фінансової звітності Товариства за 2016 рік проведена аудитором Приватне підприємство «Аудиторська фірма "Синтез-Аудит-Фiнанс" (код за ЄДРПОУ 23877071). Зміна аудитора була пов’язана з тим, що ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" не мало право проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів (свідоцтво видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів на дату проведення перевірки фінансової звітності Товариства було анульовано).
Фактів стягнення, застосованих Аудиторською палатою України до аудитора Приватне підприємство «Аудиторська фірма "Синтез-Аудит-Фiнанс" протягом року не було. Фактів подання Товариством недостовiрної звiтностi, що підтверджена аудиторським висновком, органами, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг не виявлені.
Скарги, подані в письмовій формі, розглядає директор Товариства.
Козаченко Олександр Григорович
Скарг щодо порушення Товариством прав споживачiв фiнансових послуг у звiтному роцi не було.
Позовiв до суду стосовно надання фiнансових послуг Товариством у звiтному роцi не було.

___________

* Заповнюється фінансовими установами, що утворені у формі акціонерних товариств.