Дата розміщення: 24.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

ЗВІТ ПРО КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ*

Предметом діяльності фінансової установи ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" (далі Товариство) є професійна діяльність на фондовому ринку цінних паперів. Основними видами діяльності Товариства є депозитарна діяльність депозитарної установи та діяльність з торгівлі цінними паперами (дилерська та брокерська діяльності). Діяльність на фондовому ринку цінних паперів Товариство проводить на підставі ліцензій, виданих Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Метою діяльності Товариства є отримання прибутку за рахунок виконання робіт та послуг від професійної діяльності на фондовому ринку цінних паперів і на цій основі задоволення соціально-економічних інтересів акціонерів та трудового колективу Товариства.
Власниками істотної участі, що володіють 10 та більше відсотками акцій Товариства є юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВIДПОВIДАЛЬНIСТЮ " МIДЛАНД КЕПIТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ", код ЄДРПОУ 33104302, місцезнаходження: 01025, м. Київ, вул. Велика Житомирська, буд.24-Б, оф.1. Частка у статутному капіталі Товариства складає 18,6488%. У звітному році змін у складі власників істотної участі не відбулося. Акціонери Товариства, що здійснюють контроль (більше як 50 відсотків акцій Товариства) за фінансовою установою ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" відсутні. Контроль за Товариством здійснюють члени Наглядової ради та Ревізійної комісії. Акціями Товариства члени Наглядової ради та Ревізійної комісії не володіють.
Факти порушення членами Наглядової ради та директором Товариства внутрiшнiх правил, що призвело до заподiяння шкоди Товариству або клієнтам Товариства, відсутні.
Заходи впливу органами державної влади до Товариства, членiв його Наглядової ради та директора Товариства протягом звітного року не застосовувались.
З питань управління ризиками Товариство керується «Положенням про систему управління ризиками», затвердженого загальними зборами акціонерів ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" від 02.07.2013 р. Процес управлiння ризиками в Товариствi iнтегрований в щоденну дiяльнiсть, має безперервний i комплексний характер. Загальну стратегію управління ризиками в Товаристві визначає Наглядова рада, а загальне керівництво управління ризиками здійснює виконавчий орган (директор). Товариство, в особі Наглядової ради та директора, здійснює iдентифiкацiю ризикiв, аналiз їх оцiнки, контроль за ризиком, аналізує свої активи та зобов’язання за їх строками та планує свою ліквідність залежно від очікуваних строків виконання зобов’язань за відповідними інструментами. Кредитний ризик Товариства відсутній.
За рішенням Наглядової ради (протокол № 6 від 15.08.2014 р.) у складі Товариства був утворений структурний підрозділ служби внутрішнього аудиту (контролю) та затверджено “Положення про Службу внутрішнього аудиту (контролю)” Товариства. В структурний підрозділ служби внутрішнього аудиту (контролю) призначені працівники Товариства: фахівець сектора провадження діяльності з торгівлі цінними паперами Пельо Тетяна Павлівна (керівник структурного підрозділу служби внутрішнього аудиту (контролю) за сумісництвом); начальник бюро з депозитарної діяльності депозитарної установи Сопіна Олена Володимирівна (фахівець структурного підрозділу служби внутрішнього аудиту (контролю) за сумісництвом). Служба внутрішнього аудиту – постійно діючий структурний підрозділ Товариства, який здійснює функції поточного контролю за фінансово-господарською діяльністю Товариства. В примітках до фінансової звітності Товариства за звітний період зазначено, що фінансова звітність Товариства складена у відповідності до Національних стандартів України (П(С)БО) та трансформована згідно вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Також відзначено, що фінансова звітність складена на підставі облікових даних, підготовлених у відповідності з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в Україні, з коригуваннями і трансформацією, необхідними для подачі її у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності (IFRS), (IAS). Фінансова звітність Товариства складена по принципу безперервного функціонування.
Факти вiдчуження протягом звітного року активiв в обсязi, що перевищує встановленний у статутi Товариства розмiр вiдсутнi.
Купівля-продаж активів в обсязі, що перевищує встановлений у статуті Товариства розмір, не відбувалася. Оцінка активів у звітному році не проводилась.
Операцiї з пов'язаними особами протягом звітного року не проводились.
Проведення аудиторської перевірки Товариства та складення за її результатами аудиторського висновку здійснено відповідно до чинного законодавства України, з дотриманням вимог відповідних державних органів, а саме: Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг та інших державних органів.
Товариство з обмеженою відповідальністю "Аудиторська компанія "Аваль"; код за ЄДРПОУ 32440628; юридична адреса: 69032, Україна, м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 11/9; телефон (061)284-90-84. Свідоцтво про внесення до Реєстру суб’єктів аудиторської діяльності № 3167 згідно з рішенням Аудиторської палати України від 28.03.2003 року за №121, термін дії свідоцтва до 21.12.2022 року. Сертифікат аудитора серія А № 005557, виданий Аудиторською палатою України №194/1 від 25.09.2008 року, термін дії сертифіката до 30.10.2018 року. Свідоцтво про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів №428 (серія та номер свідоцтва П 000418, строк дії свідоцтва з 01.11.2017 року по 21.12.2022 року) видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
15 рокiв.
4 (чотири) роки. Перевірка фінансової звітності за 2013-2015 роки та за 2017 рік.
Інші аудиторські послуги, крім аудит фінансової звітності за 2017 рік, не надавалися.
Відсутні
Перевірку фінансової звітності за 2012 рік проводив аудитор ТОВ "Аудиторська фірма "Партнер" (код ЄДРПОУ 30000963). Перевірку фінансової звітності за 2013 рік проводив аудитор ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" (код ЄДРПОУ 324400628). Зміна аудитора була пов’язано з тим, що аудитор ТОВ "Аудиторська фірма "Партнер" на дату проведення перевірки фінансової звітності ПРАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ-АГ" не мав свідоцтва, виданого Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів. Аудитор ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" проводив перевірку фінансової звітності за 2013 – 2015 роки. Перевірку фінансової звітності Товариства за 2016 рік проводив аудитор Приватне підприємство «Аудиторська фірма "Синтез-Аудит-Фiнанс" (код ЄДРПОУ 23877071). Зміна аудитора була пов’язано з тим, що на дату проведення перевірки фінансової звітності Товариства за 2016 рік аудиторська фірма ТОВ " Аудиторська компанія "Аваль" не була внесена до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів. Після того, як Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла ТОВ "Аудиторською компанією "Аваль" до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, Товариство відновило співпрацю з ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль".
Фактів стягнення, застосованих Аудиторською палатою України до аудитора ТОВ "Аудиторська компанія "Аваль" протягом року не було. Фактів подання Товариством недостовiрної звiтностi, що підтверджена аудиторським висновком, органами, які здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг не виявлені.
Скарги, подані в письмовій формі, розглядає директор Товариства.
Козаченко Олександр Григорович
Скарг щодо порушення Товариством прав споживачiв фiнансових послуг у звiтному роцi не було.
Позовiв до суду стосовно надання фiнансових послуг Товариством у звiтному роцi не було.

___________

* Заповнюється фінансовими установами, що утворені у формі акціонерних товариств.